Thursday, September 1, 2016

My Trip To Savoonga

Představte si, že hledáte nějaké zajímavé místo, kam byste mohli jet v zimě na dovolenou. A k tomu si představte, že jste cvok. V takovém případě byste mohli vytáhnout mapu Aljašky, vyhledat na ní Anchorage, její největší město, a pak usoudit, že to ještě není dostatečně šílené a posouvat prst směrem na severozápad, přes různá pohoří, napříč miliony čtverečních kilometrů divočiny, dokud vám pod ním úplně nezmizí pevnina. V tu chvíli jste v Nome. O Nome se říká, že je domovem pro desperáty, hrdlořezy a napůl mrtvé.


Nome je považováno za konec světa a vypadá na to. Nicméně jím není. To ostatně zjistíte přímo z mapy. Pokud byste se z Nome chtěli vydat na skutečný konec světa, pak byste museli nasednout do malého letadla a vyrazit 200 kilometrů do Beringova moře, směrem k Rusku. Tam byste přistáli na ostrově natolik vzdáleném od Aljašky, že byste se nacházeli blíž Rusku než americké pevnině. Ostrov se jmenuje St. Lawrence Island. Sibiřané o něm říkají, že tam dávají lišky dobrou noc. Na něm se podle naší mapy nachází vesnice jménem Savoonga.

Díval jsem se na tohle místo, o jehož existenci většina Američanů nemá tušení, a dostal jsem nápad na zábavný článek. Uprostřed zimy se sbalím a vyrazím do Savoongy, bez ohlášení a bez příprav. Nebudu si o něm nic zjišťovat a nebudu sepisovat žádné konkrétní plány. Pouze si tam zamluvím pokoj, pokud bude nějaký k dispozici. Dál nic.

My novináři jsme přesvědčeni o tom, že dobrý reportér najde skvělý příběh úplně kdekoli. A tak jsme se s fotografem na konci února ocitli v malém letadle a dívali se na nádhernou bílou krajinu pod námi. V této chvíli jsem už ze Savoongy zpět doma a snažím se udělat si pořádek v tom co jsem tam viděl a přijít na to jak pojmout chystaný článek.

Začnu tím, že vyvrátím jedno staré klišé. Eskymákům ledničku prodat jde. Prodavači ledniček mají dokonce mezi eskymáky velmi solidní odbyt. Obyvatelé Savoongy jsou – co se vzhledu, zvyků a jazyka týče – bližší Sibiřanům než americkým eskymákům. Ledničky ale mají všichni. Pokud tam v zimě necháte jídlo venku, zkazí se zimou. To co teď řeknu bude znít jako vtip, ale je to pravda: eskymáci potřebují ledničky na to aby si ohřáli jídlo.